Gemeenteblad
 
 
afd. 1

nr. 53
     
  Voortgangsbericht van het raadslid de heer Bijlsma, voorzitter van de voorbereidingscommissie onderzoek Noord-Zuidlijn, inzake de stand van zaken voorbereiding onderzoek Noord-Zuidlijn.
Amsterdam, 2 februari 2005.

Aan de Gemeenteraad
 
In de raadsvergadering in juni 2004 over de herberekening van de kosten van de Noord-Zuidlijn is door de Gemeenteraad de motie-Bijlsma c.s. aanvaard, waarbij besloten is een onafhankelijk onderzoek te laten instellen naar de financiële beheersing van het project Noord-Zuidlijn (Gemeenteblad afd. 1, nr. 359).
In de laatste raadsvergadering voor het reces is de raadsvoordracht-Bijlsma c.s. inzake de procedure onderzoek project Noord-Zuidlijn (Gemeenteblad afd. 1, nr. 438) unaniem door de Raad aanvaard. Het doel van deze raadsvoordracht was om een voorbereidingscommissie Onderzoek Noord-Zuidlijn in te stellen en deze commissie, om geen maanden te verliezen, te mandateren om:
1.   het onderzoekskader conform de aangenomen motie vast te stellen (onderzoeksonderwerp en uitwerking in deelvragen, omschrijving van de informatiebehoefte en samenstellen van de informatiedossiers ten behoeve van het onderzoek);
2.   een commissie van onafhankelijke deskundigen samen te stellen;
3.   op basis van de onderzoeksvragen een onderzoeksvoorstel met een plan van aanpak (planning, tijdsduur, ondersteuning, budget etc.) op te stellen.
 
Namens de voorbereidingscommissie onderzoek Noord-Zuidlijn uit de Gemeenteraad informeer ik u hierbij over de uitvoering van de door u aan deze commissie gemandateerde werkzaamheden betreffende de voorbereiding van het onafhankelijk onderzoek aangaande de Noord-Zuidlijn.
 
De raadsbreed samengestelde voorbereidingscommissie bestaat uit de volgende leden: Auke Bijlsma (PvdA, voorzitter), Robert Flos (VVD), Jeanine van Pinxteren (GroenLinks), Lucy Spee (CDA), Willem Paquay (SP), Gonny van Oudenallen (Mokum Mobiel) en Wil Codrington (GroenLinks) als voorzitter van de Rekeningen-commissie. De fracties van D66, Amsterdam Anders/De Groenen en Leefbaar Amsterdam hebben te kennen gegeven het volle vertrouwen te hebben in de commissie, maar geen behoefte te hebben er zelf zitting in te nemen. De commissie wordt ondersteund door de Raadsgriffier, Marijke Pe.
 
Wat de gemandateerde taken betreft, is de stand van zaken als volgt.
 
Ad 1. Uitwerking onderzoeksonderwerp in deelvragen.
 
Er is een concept-uitwerking gemaakt van de in de motie genoemde onderzoeksvragen en deze is ter commentaar aan de voorbereidingscommissie voorgelegd en enige malen besproken. De definitieve lijst met vragen en deelvragen is door deze commissie vastgesteld en verwerkt in de offerteaanvraag voor de selectie van een onderzoeksbureau.
 
Wat betreft de informatiedossiers kan gemeld worden dat er een lijst is opgesteld met de archiefstukken met een korte beschrijving daarvan. Het informatiedossier met de openbare stukken is inmiddels aan de onder-zoekers ter hand gesteld. Het dossier met de niet-openbare stukken is voor de onderzoekers via de Griffie in te zien.
 
Het Informatieprotocol met werkafspraken voor het onderzoek Noord-Zuidlijn is na bespreking in de voor-bereidingscommissie vastgesteld en ter accordering naar de wethouder voor Verkeer en Vervoer gestuurd. De wethouder en de voorzitter van de voorbereidingscommissie hebben deze afspraken op 31 augustus 2004 ondertekend.
 

De voorbereidingscommissie heeft zich georiënteerd op de uitkomsten van het parlementaire onderzoek van de commissie Infrastructuurprojecten, omdat dit ook voor het onderzoek Noord-Zuidlijn van belang is. Dit onderzoek is 15 december 2004 gepubliceerd. De voorbereidingscommissie heeft een zodanige tijdsplanning vastgesteld, dat de definitieve onderzoeksrapportage eind mei/begin juni 2005 aan de Raad kan worden aangeboden, zodat er daarna voldoende tijd is om dit in de Commissie voor Verkeer, Vervoer en Infra-structuur, Zeehaven en Luchthaven en Informatie- en communicatietechnologie te bespreken, waarna de behandeling in de Raad bij de bespreking van de Voorjaarsnota (voorzien op 13/14 juli 2005) zal plaats- vinden.
 
Ad 2. Samenstelling van de onderzoekscommissie.
 
Er is bij het College een lijst opgevraagd van aannemers, adviesbureaus of personen die bij het project Noord-Zuidlijn zijn betrokken of betrokken zijn geweest, dit om te voorkomen dat er personen benaderd zouden worden die niet onafhankelijk genoeg zouden zijn om als deskundige op te treden.
Er zijn adviezen ingewonnen over het soort disciplines (expertises), die voor het Noord-Zuidlijnonderzoek noodzakelijk zijn, en over mogelijke deskundigen.
Namens de voorbereidingscommissie kan ik u melden dat de onafhankelijke onderzoekscommissie uit de volgende leden bestaat:
mevr. mr. W. Sorgdrager (voorzitter), ing. J.W.M. van Voorden en prof. dr. P. ‘t Hart.
 
Ad 3. Het opstellen van een onderzoeksvoorstel met een plan van aanpak.
 
De commissie van onafhankelijke deskundigen zal bij haar werkzaamheden worden ondersteund door een onderzoeksbureau. Voorafgaand aan de selectie hiervan zijn er adviezen ingewonnen bij aanbestedingsjurist Jacques van Berkel betreffende de aanbesteding van het te entameren onderzoek Noord-Zuidlijn. Vervolgens is door de voorbereidingscommissie een offerteaanvraag opgesteld en met behulp van deze aanbestedings-jurist verspreid. Daarna is door de voorbereidingscommissie eind november 2004 een definitieve keuze gemaakt voor het Britse onderzoeksbureau Faithful & Gould. Het onderzoeksbureau heeft in december 2004 een aanvang gemaakt met de voorbereidingen op het onderzoek.
 
 
A. Bijlsma,
voorzitter van de voorbereidingscommissie onderzoek Noord-Zuidlijn
 
Verschenen 16 februari 2005.