Gemeenteblad
 
 
afd. 1

nr. 187
     
 
Beantwoording schriftelijke vragen van het raadslid mevr. Meijer inzake het funderingsherstel van Maison Descartes.
Amsterdam, 23 maart 2004.

Aan de Gemeenteraad
 

Het raadslid mevr. M.P. Meijer heeft op 15 maart 2004, op grond van artikel 18 van het Reglement van Orde voor de Gemeenteraad, de volgende schriftelijke vragen tot het College van Burgemeester en Wethouders gericht:
 
Inleiding.
 
In een arbitragezaak tussen de gemeente Amsterdam en Maison Descartes over noodzakelijk geacht funderingsherstel heeft de rechter het Franse consulaat in het gelijk gesteld.
 
Op grond van het vorenstaande stelt vragenstelster de volgende vragen.
 
1.   Kan het College van Burgemeester en Wethouders een afschrift van de uitspraak van de Raad van Arbitrage in deze zaak aan de Gemeenteraad doen toekomen?
 
2.   Is het juist dat, nadat de Raad van Arbitrage uitspraak heeft gedaan, de fundering van Maison Descartes wordt of al is vernieuwd?
 
3.  Klopt het dat tussen het Franse consulaat en de gemeente Amsterdam een overeenkomst is gesloten waarin is bepaald dat de kosten van de vernieuwing van de fundering van Maison Descartes volledig voor rekening komen van de gemeente Amsterdam?
 
4.   Zo ja, kan de Gemeenteraad een afschrift van deze overeenkomst ontvangen dan wel inzien?
 
5.   Welk bedrag zal de gemeente Amsterdam moeten betalen voor de vernieuwing van de fundering van Maison Descartes?
 
6.   Wanneer de kosten van de vernieuwing van de fundering van Maison Descartes volledig voor rekening van de gemeente Amsterdam komen, is dit dan in overeenstemming met de huidige subsidieregels voor funderingsherstel in relatie tot de aanleg van de Noord-Zuidlijn?
 
7.   Zo nee, kunnen dan ook eigenaren van andere panden, gelegen in de directe nabijheid van de Noord-Zuidlijn, waarvan de fundering in klasse 4 is ingedeeld en dus dient te worden hersteld, aanspraak maken op volledige vergoeding van de kosten van het funderingsherstel door de gemeente Amsterdam?
 
8.   Zo ja, welke extra kosten brengt dit voor de gemeente Amsterdam met zich mee ten opzichte van de tot dusverre gecalculeerde kosten voor funderingsherstel in relatie tot de aanleg van de Noord-Zuidlijn?
 
Ter beantwoording van deze vragen wordt het volgende medegedeeld.
 
Algemeen.
 
Betreffende het funderingsherstel van het Walen Weeshuis, waarin het Franse consulaat en Maison Descartes zijn gevestigd, is geen rechtspraak geweest en is er geen rechter geweest die een uitspraak heeft gedaan, laat staan een partij in het gelijk heeft gesteld.
 
Wel is door de Franse Staat en de gemeente Amsterdam overeengekomen om prof.ir. C. van Weren uitspraak en arbitrage te laten doen inzake de gevolgen van de aanleg van de Noord/Zuidlijn voor het pand Walen Weeshuis. Deze uitspraak is op 14 februari 2002 gedaan. De uitspraak kan kabinet ter inzage worden gelegd.
 
1.  Zie boven, inzage kan kabinet plaatsvinden.
 
2.   Volledig los van de uitspraak op 14 februari 2002 door professor Van Weren, is begin 2004 gestart met funderingsherstel van het Walen Weeshuis.
 
3.   Nee, dat klopt niet, er is een overeenkomst gesloten, waarin is bepaald dat de gemeente Amsterdam conform bestaande bijdrageregelingen aan het funderingsherstel meebetaalt.
 
4.   Deze overeenkomst is kabinet in te zien.
 
5.   Zie de overeenkomst, zoals vermeld onder het antwoord op vraag 4.
 
6.  Zie het antwoord op vraag 3.
 
7.   Dit is niet aan de orde, zie de vorige antwoorden.
 
8.  Geen.
 
Burgemeester en Wethouders van Amsterdam,
 
E. Gerritsen
M.J. Cohen
 
secretaris
burgemeester