Avondzitting op donderdag 19 juni 2003.
 
 Voorzitter: mr. M.J. Cohen, burgemeester , alsmede het raadslid drs. A. Bijlsma, wnd. voorzitter.
 
 Raadsgriffier: mevr. mr. A.J.M. Smeets.
 
 
 De VOORZITTER heropent om 19.30 uur de des middags geschorste vergadering en stelt aan de orde de v o o r t z e t t i n g van de behandeling van:
 
 3
  Voordracht van Burgemeester en Wethouders van 21 mei 2003 inzake de jaarrekening over 2002 van de centrale stad (Gemeenteblad afd. 1, nr. 246).
 
 4
  Voorjaarsnota 2003 (Gemeenteblad afd. 1, nr. 247).
  - Ombuigingsoperatie
 - Financieel Meerjarenperspectief 2004-2007.
 
 Deze punten worden gevoegd behandeld.
 
 Hierbij komen tevens in behandeling:
 
- Uitvoering motie nr. 545 van 2002 inzake de start van de aanleg van de Noord-Zuidlijn.
- Adres van mevr. S. Oranje van 19 mei 2003 inzake het opheffen van De Opstapper.
- Adres van B.P. Hoogendorp, directeur van Monumentenwacht Noord-Holland, van 26 mei 2003 inzake de bezuinigingsvoorstellen terzake de monumentenwacht.
- Adres van het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum van 28 mei 2003 inzake beëindiging van de exploitatie van De Opstapper.
- Adres van mevr. E.H. Agtsteribbe, namens de Amsterdamse Raad voor de Monumentenzorg, van 28 mei 2003 inzake de ombuigingsvoorstellen 2004-2006 terzake monumentenzorg.
- Adres van mevr. G. Eendragt, namens het bestuur van het Projectbureau MCE, van 26 mei 2003 inzake de beëindiging van de subsidierelatie met voornoemd projectbureau.
- Adres van N. Iedema, namens het bestuur van de Stichting Zeemanswelvaren Amsterdam, van 1 juni 2003 inzake de ombuigingsvoorstellen 2004-2006 terzake voornoemde stichting.
- Adres van E. van Brederode, voorzitter van de Stichting Open Monumenten-dag, van 2 juni 2003 inzake intrekking van subsidie voor de open monumentendag.
- Adres van M. Steggerda, secretaris van Scouting Sloterplas, van 27 mei 2003 inzake de Voorjaarsnota 2003.
- Adres van mevr. N. van Bennekom, namens het Fietsersbond Amsterdam, van 30 mei 2003 inzake voorgenomen bezuinigingen voor het Milieucentrum Amsterdam.
- Adres van C. de Bakker, namens de Registratiecommissie van de gemeente Amsterdam, van 27 mei 2003 inzake het voorgenomen besluit om de ambtelijke ondersteuning van de adviesraden te verminderen.
- Adres van J. Haen van 3 juni 2003 inzake de bezuinigingen bij scoutingverenigingen.
- Adres van mevr. A. Hofstede, voorzitter van het voormalig Gemeentelijk Vrouwenoverleg, van 11 juni 2003 inzake de ombuigingsvoorstellen in relatie tot het personeelsbeleid in de gemeente.
- Adres van W.A.J. van Loon, namens de Vereniging Ouderen Advies Raad ZuiderAmstel, van 6 juni 2003 inzake de voorgenomen sluiting van de brandweerkazerne in Buitenveldert.
- Adres van A.E. Aukema, voorzitter van de Stichting Leven en Beleven, van 5 juni 2003 inzake de voorgenomen verhoging van de hondenbelasting.
- Adres van T. van Trier van 30 mei 2003 inzake de voorgenomen verhoging van de hondenbelasting.
- Adres van T. Stambolov, voorzitter van de Adviesraad VluChiPa, van 6 juni 2003 inzake de voorgenomen opheffing van de adviesraden minderheden en de Emancipatie Adviesraad.
- Adres van J. de Koning, voorzitter van Axios, van 2 juni 2006 inzake stopzetting van subsidie aan Axios.
- Adres van M. Amenzou, voorzitter van het Komitee Marokkaanse WAO-slachtoffers, van 6 juni 2003 inzake stopzetting van subsidie aan voornoemd comité.
- Adres van J.L. Gils van 1 juni 2003 inzake stopzetting van subsidie aan het Milieucentrum Amsterdam.
- Adres van H. Bueno de Mesquita van 18 mei 2003 inzake het voortbestaan van Badcuyp.
- Adres van E. Nachbahr, secretaris van Scouting Erskine Amsterdam, van 5 juni 2003, houdende bezwaar tegen stopzetting van subsidie aan scouting.
- Adres van P.J.M. Peters, voorzitter van de Bond van Amsterdamse Vakantiekampen, van 5 juni 2003 inzake voorgenomen bezuinigingen bij jeugdvakantiekampen.
- Adres van mevr. W.D. de Vos, voorzitter van het bestuur van Nivon Federatie Amsterdam, van 6 juni 2003 inzake de ombuigingsvoorstellen in relatie tot natuur en milieu.
- Adres van J.F. Meerhoff van 19 mei 2003 inzake stopzetting van subsidie voor het zeemanshuis.
- Adres van A.K. Boekhorst, voorzitter van Ihlia, van 6 juni 2003 inzake de voorgenomen bezuinigingen terzake Homodok-LAA.
- Adres van W.J. van Bennekom, voorzitter van het Genootschap Amstelodamum, van 6 juni 2003 inzake voorgenomen bezuinigingen bij het Bureau Monumenten en Archeologie.
- Adres van F.J. de Graaf van 11 juni 2003 inzake subsidiëring van MUG.
- Adres van H.C.M.J. Karsken, secretaris van Stichting De Tichel, van 17 juni 2003 inzake de voorgenomen bezuinigingen bij voornoemde stichting.
- Adres van mevr. G.A.M. van Doorninck van 12 juni 2003 inzake de voorgenomen bezuinigingen in relatie tot de Emancipatie Adviesraad Amsterdam.
- Adres van de Vereniging Bijstandsbond Amsterdam van 10 juni 2003 inzake de ombuigingsvoorstellen in relatie tot minimuminkomens.
 
  De behandeling van deze punten wordt hervat.
 
 Mevr. KALT: Mijnheer de Voorzitter. Amendement nr. 329 inzake de subsidie voor WAO-belangenorganisaties trek ik in omdat ik denk dat nr. 309 wel wordt aangenomen. Normaal ben ik aan het eind van de rit zodat ik kan zien wat er gebeurt en nu is dit een beetje raar.
  Amendement nr. 332 over parkeertarieven en blauwe zones trek ik in, omdat wethouder Van der Horst heeft gezegd dat hij het er eigenlijk wel mee eens is, men ermee bezig is en dat het overbodig is.
   (Wethouder VAN DER HORST: Ja, maar ik ben altijd op mijn hoede als ik u hoor zeggen dat u het met mij eens bent. Bij mijn weten staat dit op de termijnagenda. Het komt eraan en dan hebben wij de discussie. Dan zullen wij zien of wij het met elkaar eens zijn.)
  Als u zegt dat het amendement overbodig is, dan trek ik dat in. Als u zegt dat het niet overbodig is, handhaaf ik het.
   (De VOORZITTER : Als ik het goed begrijp, komt dit nog aan de orde. Dus als u het amendement aanhoudt, komt het vanzelf aan de orde; aanhouden is intrekken.)
  Amendement nr. 333 inzake het parkeer- en reisbeleid trek ik in omdat de inhoud daarvan in amendement nr. 309 staat.
  Hetzelfde geldt voor amendement nr. 334 tot behoud van de Open Monumentendag en voor amendement nr. 336 inzake monumentenzorg.
  Amendement nr. 335 trek ik in ten behoeve van het amendement van D66 onder nr. 320.
   (Mevr. BRUINES : Mevr. Kalt kan intrekken wat zij wil, maar de orde die ik voorstel, is dat er een aantal onderwerpen is dat in het grote verzamelamendement van de coalitie zit waar ook nog veel andere elementen in staan. Als men bijvoorbeeld alleen voor De Opstapper is en niet voor de rest van het verhaal, is het verstandig wanneer een amendement alleen daarover gaat. Dat zou dan eerst in stemming moeten worden gebracht. Het is de vraag in hoeverre dat invloed heeft op de volgorde van stemming. Mevr. Kalt, kijk uit wat u allemaal intrekt.)
  Normaal kan ik zien wat er gebeurt en bepalen wat ik intrek. Ik dacht de Burgemeester te helpen door die intrekking eerst te doen, maar dan vertrouw ik er wel op dat het gaat zoals ik heb voorspeld.
   (De VOORZITTER: Dat ligt aan uw voorspellingen.)
  Anders stop ik nu en gaat u nu de juiste volgorde doen. Ik hoop dus niet dat de D66-fractie haar amendement intrekt.
  Amendement nr. 337 inzake Milieucentrum Amsterdam trek ik ook in ten behoeve van het D66-amendement nr. 320.
  Amendement nr. 338 trek ik in ten behoeve van D66-amendement nr. 323.
  Amendement nr. 339 trek ik in omdat die in het stapelamendement nr. 309 zit en ik verwacht dat die zal worden aangenomen. Hetzelfde geldt voor de amendementen nrs. 341 en 343.
  Amendement nr. 344 inzake de Amsterdamse Middensegment Hypotheek trek ik in uit efficiencyoverwegingen. Ik ben de enige die dit een slecht plan vindt, omdat arme mensen verleid worden een te duur huis te kopen.
  Amendement nr. 351 over behoud van Wiw/ID-banen trek ik in ten behoeve van amendement nr. 313 van GroenLinks.
  Over amendement nr. 353 inzake geluidslandschap Schiphol heeft wethouder Van der Horst gezegd dat hij er blij mee was, maar dat dit al geregeld was en het over zes maanden komt. Is dat zo?
   (Wethouder VAN DER HORST: Of het over precies zes maanden komt weet ik niet, want ik weet niet hoe lang dat rekenen duurt. Wij hebben dat vorige week in de Commissie Regionaal Overleg Schiphol (CROS) ingebracht, mede op verzoek van de commissie. Het is daar algemeen overgenomen. Daar gaat men nu mee aan het werk. Ik heb gezegd dat ik het wil horen als er een financieel probleem is, want dit moet er gewoon komen.)
 Dan handhaaf ik mijn amendement, want dan help ik u enorm.
 
  De amendementen-Kalt (nrs. 329, 332, 333, 334, 335 336, 337, 338, 339, 341, 343, 344 en 351), ingetrokken zijnde, maken geen onderwerp van behandeling meer uit.
 
 Mevr. VAN OUDENALLEN: Mijnheer de Voorzitter. De toekomst van De Opstapper staat al in een ander amendement en daarom trek ik amendement nr. 358 in. Het amendement over evaluatie van de blauwe zones onder nr. 359 kan ik intrekken omdat de wethouder heeft gezegd dat dit nog ter sprake zal komen. Ik sluit mij aan bij het andere amendement over parkeren in het Amsterdamse Bos en trek amendement nr. 360 in.
  Ik weet niet wat bij motie nr. 361 de `m' betekent. Overal staat `verwijst naar'. Ik wil weten wat dat betekent. Ik heb nooit te horen gekregen dat mijn oude motie allang werd uitgevoerd, maar daar ben ik blij om. Deze overbodige motie trek ik dus in.
 
  De amendementen- en motie-Van Oudenallen (nrs. 358, 359, 360 en 361), ingetrokken zijnde, maken geen onderwerp van behandeling meer uit.
 
 De heer ZAFER YURDAKUL: Mijnheer de Voorzitter. Nu wij toch bezig zijn met het intrekken van amendementen hoop ik dat collegepartijen dat doen omdat zij overtuigd zijn door het argument van het College. Wij trekken ons amendement over de rekening onder nr. 362 in. De Burgemeester heeft ons afdoende kunnen beantwoorden. Bovendien vrezen wij dat hij een te hoge taakstelling krijgt als het gaat om bezuinigingen die in onze ogen onverantwoord lijken.
 
  Het amendement-Zafer Yurdakul (nr. 362), ingetrokken zijnde, maakt geen onderdeel van behandeling meer uit.
 
 De heer ASSCHER: Mijnheer de Voorzitter. Ik moet een wijziging in amendement nr. 303 doorgeven. Ik ben er door de afdeling Financiën op gewezen dat het juiste bedrag niet 7,8 maar 8,5 miljoen euro is. Er is bij de griffier een nieuwe versie terechtgekomen.
 
  Het amendement-Asscher-c.s. (nr. 303), ingetrokken zijnde, maakt geen onderdeel van behandeling meer uit.
 
 De VOORZITTER deelt mede dat is ingekomen:
 
129°   Amendement van 19 juni 2003 van de raadsleden Asscher, Huffnagel en Res inzake verlaging van de dotatie aan het weerstandsvermogen uit aankoop van het Nissanterrein (Gemeenteblad afd. 1, nr. 304).
 
  Het amendement wordt terstond in behandeling genomen.
 
  Aan de orde is de stemming over het ingediende amendement en de voordracht inzake de jaarrekening over 2002 van de centrale stad (nr. 246).
 
 Mevr. BRUINES (orde): Hier is geen sprake van een amendement bij de rekening maar bij de Voorjaarsnota. Die fout heb ik gisteren proberen te herstellen. Het gaat om het bestemmen van in 2003 aangenomen motiegeld in de structurele ruimte.
 De VOORZITTER : Spreekt u over amendement nr. 363 en de toekomst van De Opstapper?
 Mevr. BRUINES: Nee, het gaat om amendement nr. 364, inzake de Hortus en Artis. Daarin staat per abuis 'rekening', maar dat moet 'Voorjaarsnota' zijn.
 De VOORZITTER : Amendement nr. 364 behandelen wij dan dus bij de Voorjaarsnota en amendement nr. 304 over de jaarrekening komt in stemming.
 
  Het amendement-Asscher c.s. (nr. 304) wordt bij zitten en opstaan aangenomen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, Bruines, J.L. Bakker, Kalt, Manuel, Meijer, Paquay en Zafer Yurdakul zich tegen het amendement hebben verklaard.
 
  De voordracht, zoals gewijzigd door de aanneming van amendement nr. 304, wordt zonder hoofdelijke stemming goedgekeurd; de Raad neemt mitsdien het besluit, vermeld onder nr. 246 van afd. 1 van het Gemeenteblad.
 
  Aan de orde is de stemming over de ingediende amendementen, de motie en de voordracht inzake de Voorjaarsnota 2003 (nr. 247).
 
 Mevr. BRUINES: Mijnheer de Voorzitter. Ik zou graag willen dat de amendementen nrs. 319, 320, 364 en 323 in stemming komen vóór een van de verzamelamendementen van de coalitiepartijen, omdat zij iets verdergaand zijn.
 De VOORZITTER : Het is de vraag hoe u het ziet. Ik kan mij voorstellen dat amendement nr. 302, waarin zoveel voorstellen zitten, veelomvattender is dan de andere drie.
 Mevr. BRUINES: Ik doel op amendement nr. 309 over al die subsidies, want daarin staat bijvoorbeeld dat er naar het Milieucentrum moet worden gekeken, en wij stellen voor daarvoor iets te regelen.
 De VOORZITTER : Ik stel voor, de amendementen van nr. 302 tot en met nr. 356 in steming te brengen. Ik meen niet dat er voorstellen tussen zitten waardoor een verder strekkend voorstel later in stemming zou komen.
 De heer HALBERTSMA: Naar mijn mening is dat wel zo met de hondenbelasting.
 
 In stemming komt amendement nr. 364.
 
  De heer VAN POELGEEST (stemmotivering): Wij zijn het eens met het doel in amendement nr. 364, maar wij vinden het niet juist weer vóór het amendement te stemmen dat al eerder is aangenomen. Wij stemmen om deze reden niet voor het amendement.
 
  Het amendement-Manuel (nr. 364) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, Bruines, J.L. Bakker, Kalt, Manuel, Meijer, Paquay en Zafer Yurdakul zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  In stemming komt amendement nr. 302.
 
 Mevr. BRUINES (stemmotivering): Wij vinden na het debat van vanmiddag dat de grote verzamelamendementen van de coalitie niet verantwoord zijn en stemmen dus tegen.
 De heer VAN POELGEEST: Hoewel wij de richting van dit bestedingsamendement zeer sympathiek vinden, en het in grote lijnen ermee zijn, vinden wij de bedragen te hoog. Daardoor is er straks geen ruimte meer, waardoor wij gerede kans lopen dat via de achterdeur eerder genomen besluiten worden teruggedraaid. Wij stemmen daarom niet voor dit amendement.
 Mevr. ALBERTS: De SP-fractie zal dit amendement niet steunen. Wij vinden het schandalig dat er op deze manier een amendement moet komen. Dit valt volledig in het kader van pleisters plakken en daar willen wij niet aan meedoen.
 Mevr. KALT: Wij zijn ook tegen dit amendement. Als alles apart was, zouden wij er nog iets mee kunnen, maar dit is een vervelend pakket.
 
  Het amendement-Asscher c.s. (nr. 302) wordt bij zitten en opstaan aangenomen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, H. Bakker, H.H.G. Bakker, Bruines, J.L. Bakker, Dalm, Kalt, Manuel, Meijer, Özütok, Paquay, Van Pinxteren, Van Poelgeest, Sargentini en Zafer Yurdakul zich tegen het amendement hebben verklaard.
 
  In stemming komt amendement nr. 305.
 
 De heer VAN POELGEEST (stemmotivering): Wij sluiten ons gaarne aan bij de argumentatie van het College over dit amendement. Wij steunen het College, maar het amendement niet.
 Mevr. BRUINES: Voor ons geldt precies hetzelfde.
  Mevr. ALBERTS: Ook voor de SP-fractie geldt hetzelfde.
 Mevr. KALT: Hetzelfde geldt voor mij.
 
  Het amendement-Asscher c.s. (nr. 305) wordt bij zitten en opstaan aangenomen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, Bruines, J.L. Bakker, Dalm, Kalt, Manuel, Meijer, Özütok, Paquay, Van Pinxteren, Van Poelgeest, Sargentini en Zafer Yurdakul zich tegen het amendement hebben verklaard.
 
  Het amendement-Huffnagel c.s. (nr. 306) wordt bij zitten en opstaan aangenomen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, Bruines, J.L. Bakker, Kalt, Manuel, Meijer, Paquay en Zafer Yurdakul zich tegen het amendement hebben verklaard.
 
  Het amendement-Huffnagel c.s. (nr. 307) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, H. Bakker, H.H.G. Bakker, J.L. Bakker, Van der Burg, Buurma-Haitsma, Goring, Flos, Geerdink, Huffnagel, Isik, Meijer, Nederveen, Van Oudenallen, Paquay, Van der Wieken-de Leeuw en zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  Het amendement-H.H.G. Bakker c.s. (nr. 326) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, H. Bakker, H.H.G. Bakker, J.L. Bakker, Meijer, Van Oudenallen en Paquay zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  Het amendement-Res c.s. (nr. 317) wordt bij zitten en opstaan aangenomen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, J.L. Bakker, Bruines, Van der Burg, Buurma-Haitsma, Flos, Goring, Geerdink, Huffnagel, Isik, Kalt, Manuel, Meijer, Nederveen, Van Oudenallen, Paquay, Van der Wieken-de Leeuw en Zafer Yurdakul zich tegen het amendement hebben verklaard.
 
 In stemming komt amendement nr. 309.
 
 De heer VAN POELGEEST (orde): Ik wil gesplitste stemming over dit amendement.
 De VOORZITTER: Dat kan niet.
 
 De heer VAN POELGEEST (stemmotivering): Ik vind dat de kinderachtigheid ten top. Wij stemmen vóór dit amendement, met uitzondering - ik wil dat dit met hoofdletters in het Gemeenteblad komt - van de punten parkeerheffing Amsterdamse Bos onder nr. 533 en de verhoging van parkeertarieven in garages onder nr. 570. Het laatste punt taakstelling bezuiniging op het gemeentelijk apparaat wordt verhoogd met 10 miljoen euro structureel in post 190. Ik weet nu niet of ik straks moet gaan staan of zitten.
 Mevr. ALBERTS: Wij stemmen tegen vanwege die verwarring.
 Mevr. KALT: Ik zit met hetzelfde probleem van alles in één mandje. Ik stem tegen, maar ik vind De Opstapper goed, alsmede het opnieuw bekijken van subsidies aan instellingen. Om daar een verplichte bezuiniging van 2,5 miljoen op te zetten vind ik niet goed. De Van Traa-gelden en de startersfinanciering vind ik goed. Ik ben blij dat Monumentenzorg niet wordt omgebogen, en dat het Havenbedrijf moet inleveren vind ik ook goed. Voor de rest ben ik tegen het amendement.
 
  Het amendement-Huffnagel c.s. (nr. 309) wordt bij zitten en opstaan aangenomen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, Bruines, J.L. Bakker, Kalt, Manuel, Meijer, Paquay en Zafer Yurdakul zich tegen het amendement hebben verklaard.
 
  In stemming komt amendement nr. 310.
 
 Mevr. ALBERTS (orde): Het punt is dat er twee besluiten in dit amendement staan. Het tweede besluit vinden wij niet leuk, maar wij zijn wel voor het eerste.
 
 Mevr. BRUINES (stemmotivering): Wij stemmen tegen het amendement, omdat wij zelf een amendement hebben dat beter is, want daarin zit ook de blusboot.
 
  Het amendement-Huffnagel c.s. (nr. 310) wordt bij zitten en opstaan aangenomen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, Bruines, J.L. Bakker, Kalt, Manuel, Meijer, Paquay en Zafer Yurdakul zich tegen het amendement hebben verklaard.
 
  In stemming komt amendement nr. 312.
 
 De heer ASSCHER (stemmotivering): Wij steunen het amendement niet, omdat wij de intentie van het College steunen om hier te komen tot grotere efficiency. Wij bekijken de voorstellen in september a.s. nauwlettend en als het uit de hand loopt, proberen wij dat te repareren.
 
  Het amendement-Van Poelgeest (nr. 312) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Bruines, Dalm, Kalt, Manuel, Özütok, Van Pinxteren, Van Poelgeest, Sargentini en Zafer Yurdakul zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  Het amendement-Van Poelgeest c.s. (nr. 313) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, J.L. Bakker, Dalm, Kalt, Meijer, Özütok, Paquay, Van Pinxteren, Van Poelgeest en Sargentini zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  Het amendement-Dalm (nr. 315) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, J.L. Bakker, Dalm, Kalt, Meijer, Özütok, Paquay, Van Pinxteren, Van Poelgeest en Sargentini zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  Het amendement-Res c.s. (nr. 316) wordt bij zitten en opstaan aangenomen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, J.L. Bakker, Bruines, Dalm, Kalt, Manuel, Meijer, Özütok, Paquay, Van Pinxteren, Van Poelgeest, Sargentini en Zafer Yurdakul zich tegen het amendement hebben verklaard.
 
  In stemming komt amendement nr. 318.
 
 Mevr. ALBERTS (stemmotivering): Ik handhaaf dit amendement vooral, omdat ik uiteindelijk, na erom te hebben gevraagd, een beoordeling heb gekregen van de wethouder, die zich in diverse kranten heeft uitgelaten over de hoogte van salarissen.
 Mevr. KALT: Ik vind het een heel sympathiek amendement, maar er staan voor mij toch te onrealistische teksten in om ervoor te stemmen.
 Mevr. BRUINES: Wij stemmen voor dit amendement omdat wij de gedachte erachter goed vinden en omdat er geen concrete bedragen worden genoemd. Het kan dus nog veel of weinig zijn. Uitzondering is het onderdeel het stoppen van de Noord-Zuidlijn. Mevr. Alberts begrijpt wel dat wij daaraan niet meedoen.
 
  Het amendement-Alberts c.s. (nr. 318) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, J.L. Bakker, Bruines, Manuel, Meijer, Paquay en Zafer Yurdakul zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  In stemming komt amendement nr. 319.
 
 Mevr. BRUINES (orde): De vraag is of wij dit amendement in stemming moeten brengen, want wij hebben net het amendement over de Hortus gehad. Daarvan heeft de fractie van GroenLinks gezegd dat zij daar niet voor is omdat dit terugkomt in het najaar. Naar mijn mening hebben wij net besloten dat de Hortus niet meer wordt gered en Artis dus ook niet. Dat vinden wij heel jammer en ik ben bang dat met het Milieucentrum hetzelfde gebeurt.
 Mevr. KALT: Daarom heb ik mijn amendement ingetrokken.
 Mevr. BRUINES: Wij brengen dit in stemming voor de notulen, maar dat is ingegeven door de verwarring van vanmiddag en de totale onhelderheid hoe het verder zal gaan. Zowel bij het wel en niet aannemen van dit amendement is de discussie nog niet afgerond.
 De heer VAN POELGEEST: Ik ga ervan uit dat het amendement over de Hortus wordt uitgevoerd, want dat komt voort uit een eerder aangenomen motie in de Raad en dat wil ik hier niet weggeven. Wij steunen dit amendement van harte, maar middels motie nr. 309 waar al voor gestemd is door de Raad.
 
 Mevr. BRUINES: Nee, door aanneming van dat andere amendement gaat dit in de grote pot met de te bekijken subsidies.
 De heer HUFFNAGEL: Ik krijg ernstig de indruk dat dit iets verder gaat dan een stemverklaring.
 Mevr. BRUINES: Men moet eigenlijk concluderen dat dit amendement niet meer aan de orde is omdat amendement nr. 304 is aangenomen.
 Mevr. KALT: Dat accepteer ik niet. Dan handhaaf ik mijn amendenemt, want dit gaat veel verder dan amendement nr. 309.
 De VOORZITTER : Daarover hebben wij net een debat gehad.
 Wethouder mevr. MAIJ: Naar mijn mening is alleen punt twee van dit amendement nog maar relevant, als ik de stemming goed heb gevolgd. Als dat in stemming wordt gebracht, lijkt mij de rest logisch.
 De VOORZITTER : Dan gaan wij daar nu over stemmen.
 
  Het amendement-Manuel (nr. 319) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, J.L. Bakker, Bruines, Dalm, Kalt, Manuel, Meijer, Özütok, Paquay, Van Pinxteren, Van Poelgeest, Sargentini en Zafer Yurdakul zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  In stemming komt amendement nr. 320.
 
 De VOORZITTER : Dit is hetzelfde verhaal. Als wij gaan stemmen, neem ik aan dat wij dezelfde stemuitslag krijgen.
 Mevr. BRUINES: Dat is nog maar de vraag, want dit amendement heeft dekking, in tegenstelling tot het coalitie-amendement.
 
  Het amendement-Manuel (nr. 320) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, J.L. Bakker, Bruines, Dalm, Kalt, Manuel, Meijer, Özütok, Van Oudenallen, Paquay, Van Pinxteren, Van Poelgeest, Sargentini en Zafer Yurdakul zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  Het amendement-Zafer Yurdakul (nr. 321) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, J.L. Bakker, Bruines, Dalm, Kalt, Manuel, Meijer, Özütok, Paquay, Van Pinxteren, Van Poelgeest, Sargentini en Zafer Yurdakul zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  In stemming komt amendement nr. 322.
 
 Mevr. ALBERTS (stemmotivering): Wij steunen dit amendement niet, hoe interessant het ook is, want het gaat ook om een raadsfractievergoeding. Ik vind dat die daaruit moet worden betaald.
 
  Het amendement-Bruines (nr. 322) wordt bij zitten en opstaan aangenomen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, H. Bakker, H.H.G. Bakker, J.L. Bakker, Van der Burg, Buurma-Haitsma, Flos, Goring, Geerdink, De Graaf, Huffnagel, Isik, Meijer, Nederveen, Van Oudenallen, Paquay, Res, Spee-Rouppe van der Voort, Weenink en Van der Wieken-de Leeuw zich tegen het amendement hebben verklaard.
 
  Het amendement-Bruines (nr. 323) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, J.L. Bakker, Bruines, Kalt, Manuel, Meijer, Paquay en Zafer Yurdakul zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  Het amendement-Manuel (nr. 324) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, H. Bakker, H.H.G. Bakker, J.L. Bakker, Bruines, Kalt, Manuel, Meijer, Van Oudenallen, Paquay en Zafer Yurdakul zich voor het amendement hebben verklaard.
 
 In stemming komt amendement nr. 363.
 
  De heer ASSCHER (stemmotivering): Dit amendement doet ons sterk denken aan het eerdere amendement van de PvdA. Wij gaan dit invullen met concrete voorstellen. Wij komen daarop terug, maar wij steunen het amendement wel.
 
  Het amendement-Bruines (nr. 363) wordt bij zitten en opstaan aangenomen.
 
 De VOORZITTER constateert dat geen van de bij de stemming aanwezige leden zich tegen het amendement heeft verklaard.
 
  In stemming komt amendement nr. 325.
 
 De heer VAN POELGEEST (stemmotivering): Ik weet niet hoe dit zich verhoudt tot het eerder genomen besluit, maar het voorlopig schrappen van het onderdeel van het sluiten van de brandweerkazerne Haarlemmerpoort steunen wij. Het onderdeel over de blusboot echter niet. Dat betekent dat wij uiteindelijk tegen dit amendement stemmen.
 
  Het amendement-H.H.G. Bakker c.s. (nr. 325) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, H. Bakker, H.H.G. Bakker, J.L. Bakker, Meijer, Van Oudenallen en Paquay zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  Het amendement-Kalt (nr. 327) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Dalm, Kalt, Özütok, Van Pinxteren, Van Poelgeest en Sargentini zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  In stemming komt amendement nr. 328.
 
 Mevr. KALT: Wethouder Van der Horst zegt dat wij nu slecht kunnen verkopen, dus gaan wij verhuren. Wij hebben nu het geld echter nodig en als het goed met de economie gaat, hebben wij dat niet meer nodig. Dat is de reden dat ik het amendement heb gehandhaafd.
 
 De heer VAN POELGEEST (stemmotivering): Gezien het feit dat het bezit van deze skybox nog tot geen enkele extra container heeft geleid, stemmen wij vóór deze motie.
 
  Het amendement-Kalt (nr. 328) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, J.L. Bakker, Dalm, Kalt, Meijer, Özütok, Paquay,
Van Pinxteren, Van Poelgeest en Sargentini zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  Het amendement-Kalt (nr. 330) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, J.L. Bakker, Kalt, Meijer en Paquay zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  Het amendement-Kalt (nr. 331) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, J.L. Bakker, Kalt, Meijer en Paquay zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  Het amendement-Kalt (nr. 340) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, J.L. Bakker, Dalm, Kalt, Meijer, Özütok, Paquay,
Van Pinxteren, Van Poelgeest en Sargentini zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  Het amendement-Kalt (nr. 342) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, J.L. Bakker, Dalm, Kalt, Meijer, Özütok, Paquay, Van Pinxteren, Van Poelgeest en Sargentini zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  Het amendement-Kalt (nr. 345) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, J.L. Bakker, Kalt, Meijer en Paquay zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  Het amendement-Kalt (nr. 346) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, J.L. Bakker, Kalt, Meijer en Paquay zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  Het amendement-Kalt (nr. 347) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, H. Bakker, H.H.G. Bakker, J.L. Bakker, Kalt, Meijer en Paquay zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  Het amendement-Kalt (nr. 348) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden het lid Kalt zich voor het amendement heeft verklaard.
 
  Het amendement-Kalt (nr. 349) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, J.L. Bakker, Dalm, Kalt, Meijer, Özütok, Paquay,
Van Pinxteren, Van Poelgeest en Sargentini zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  Het amendement-Kalt (nr. 350) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, H. Bakker, H.H.G. Bakker, J.L. Bakker, Bruines, Dalm, Kalt, Manuel, Meijer, Özütok, Paquay, Van Pinxteren, Van Poelgeest, Sargentini en Zafer Yurdakul zich voor het amendement hebben verklaard.
 
  Het amendement-Kalt (nr. 352) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, J.L. Bakker, Kalt, Meijer en Paquay zich voor het amendement hebben verklaard.
 
 Mevr. KALT: Amendement nr. 353 trek ik in, omdat hierover nog overleg is geweest.
 
  Het amendement-Kalt (nr. 353), ingetrokken zijnde, maakt geen onderdeel van behandeling meer uit.
 
 In stemming komt amendement nr. 354.
 
 Mevr. VAN OUDENALLEN: Ik vind het vreemd dat u het in stemming brengt, maar ik trek het amendement in. Ik neem dus het advies van het College over.
 De VOORZITTER : Het advies van het College is dat het het amendement meeneemt. Ik begrijp daaruit dat u het amendement nu intrekt.
 Mevr. VAN OUDENALLEN: Ja.
 
  Het amendement-Van Oudenallen (nr. 354), ingetrokken zijnde, maakt geen onderdeel van behandeling meer uit.
 
  In stemming komt motie nr. 357.
 
 Mevr. VAN OUDENALLEN : Eerder is de wethouder gevraagd of zij een positief preadvies geeft. 'Ja' was haar antwoord, en dat is het advies van het College geweest.
  De heer HUFFNAGEL: Misschien is het een idee om te vragen welke amendementen mevr. Van Oudenallen nog intrekt, dan weten wij waarover wij nog moeten stemmen.
 Mevr. VAN OUDENALLEN: Het is vreemd dat mijn amendementen die positief zijn gepreadviseerd plotseling iets anders worden.
 Wethouder mevr. BELLIOT: Ik heb positief gepreadviseerd.
 
  De motie-Van Oudenallen (nr. 357) wordt bij zitten en opstaan verworpen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, H. Bakker, H.H.G. Bakker, J.L. Bakker, Dalm, Meijer, Özütok, Van Oudenallen, Paquay , Van Pinxteren, Van Poelgeest en Sargentini zich voor de motie hebben verklaard.
 
  Aan de orde is de stemming over de voordracht (nr. 247).
 
  Mevr. BRUINES (stemmotivering): Naar aanleiding van de amendementen en de discussie van vanmiddag kunnen wij niet anders dan constateren dat er moties zijn aangenomen voor een hoger bedrag dan het College bij mijn weten verantwoord vindt. Er blijft veel in de lucht hangen. Dat vinden wij geen fatsoenlijk en betrouwbaar bestuur. Wij zijn helaas genoodzaakt tegen de Voorjaarsnota te stemmen.
 
  De voordracht (nr. 247) wordt bij zitten en opstaan aangenomen.
 
 De VOORZITTER constateert, dat van de bij de stemming aanwezige raadsleden de leden Alberts, J.L. Bakker, Bruines, Kalt, Manuel, Meijer, Paquay en Zafer Yurdakul zich tegen de voordracht hebben verklaard.
 
...................................................................
............................
................................................
De vergadering wordt om 23.17 uur gesloten.