Gemeenteblad
 
 
afd. 1

nr. 181
     
  Beantwoording schriftelijke vragen van het raadslid mevr. Van Oudenallen inzake de consequenties van de financiële situatie van het Duitse bouwbedrijf Walter Bau voor de aanleg van de Noord-Zuidlijn.
Amsterdam, 1 april 2005.

Aan de Gemeenteraad
 
Het raadslid mevr. G. van Oudenallen heeft op 10 februari 2005, op grond van artikel 18 van het Reglement van Orde voor de Gemeenteraad, de volgende schriftelijke vragen tot het College van Burgemeester en Wethouders gericht:
 
Inleiding.
 
Op woensdag 2 februari 2005 maakten diverse media (onder andere het NRC Handelsblad, Het Parool en De Volkskrant) melding dat het Duitse bouwbedrijf Walter Bau uitstel van betaling heeft aangevraagd. Dit bedrijf is samen met Dura Vermeer en Ed Zublin onderdeel van het Saturn-tunnelbouwconsortium dat vorig jaar de opdracht verkreeg voor het boren van de tunnel voor de Noord-Zuidlijn tussen het Scheldeplein en het Centraal Station. Eind 2007 zou aan beide uiteinden van het traject met boren moeten worden begonnen.
 
Op grond van het vorenstaande stelt vragenstelster de volgende vragen.
 
1.   Is het College van Burgemeester en Wethouders bekend met de genoemde krantenartikelen van 8 februari 2005?
 
2.   Wat is er waar van deze artikelen?
 
3.   Welke invloed heeft dit of kan dit hebben voor de Noord-Zuidlijn?
 
4.   Wij hebben begrepen dat er een uitgelekt ambtelijk schrijven van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat bestaat, waarin gemeld wordt dat het gebruik van het openbaar vervoer gebruik aan het dalen is.
a   Kent het College van Burgemeester en Wethouders de inhoud van dit stuk?
b   Wat zijn de consequenties van deze cijfers voor de begroting van de Noord-Zuidlijn?
 
Ter beantwoording van deze vragen wordt het volgende medegedeeld.
 
1.  Ja.
 
2.   Walter Bau heeft surceance van betaling gevraagd.
 
3.   Geen. De partners in Saturn X, Züblin en Dura Vermeer, hebben inmiddels afscheid genomen van Walter Bau en nemen thans ieder voor 50% deel in de combinatie.
 
4a en b . Het College heeft van de berichtgeving in de pers kennisgenomen, maar kent geen officieel ambtelijk stuk waarin een en ander staat vermeld.
 
Burgemeester en Wethouders van Amsterdam,  
E. Gerritsen M.J. Cohen
 
secretaris burgemeester

 
 
Verschenen 6 april 2005.