Gemeenteblad
 
 
afd. 1

nr. 336
     
  Voordacht van het raadslid mevr. Meijer c.s. inzake de instelling van een onderzoekscommissie Noord-Zuidlijn.
       
Amsterdam, 27 mei 2004.

Aan de Gemeenteraad
 
Op 7 apr il 2004 werd een actualiteit van de fractie van de SP over de Noord-Zuidlijn behandeld over de uitspraken van ex-wethouder Dales en scheidend fractievoorzitter Halbertsma van de PvdA, over verwachte kostenoverschrijdingen van de aanleg van de Noord-Zuidlijn en de vraag wie daarvan al ten tijde van het aanlegbesluit op de hoogte waren (Gemeenteblad afd. 1, nr. 203). Het vermoeden bestond dat dit bij zowel het College van Burgemeester en Wethouders als bij sommige partijen bekend was en dat deze kennis bewust niet verder is verspreid om daarmee de besluitvorming te beïnvloeden.
 
Op 8 april 2004 kreeg uw Vergadering een overzicht van de overschrijding van 92 miljoen euro. Dit bedrag is onder andere naar voren gekomen doordat een andere financiële methodiek wordt toegepast en de ervaring in de bouwput een andere zou zijn dan die van de tekentafel. Het College heeft onzekere risico’s in kaart gebracht waarvan de geschatte kosten met een zekerheid van 80% tussen de 45 en 65 miljoen euro bedragen. Het is maar de vraag wat het realiteitsgehalte van deze bedragen en de bandbreedte ervan is. Ten slotte presenteert het College een mogelijke besparing van 10 miljoen euro. Dit bedrag lijkt enigszins uit de lucht gegrepen; kan het niet meer of minder zijn?
Uw Vergadering is geïnformeerd over de huidige inzichten; de wethouder meldt, niet te verwachten dat die inzichten er volgend jaar heel anders uitzien. De fractie van de SP betwijfelt dat; er is bijvoorbeeld nog een aantal p.m.-posten, de helft van de aanbestedingen moet nog plaatsvinden en er komt nog een uitspraak van de Raad van State die de gemeente terug naar de tekentafel kan sturen.
 
De fractie van de SP wil duidelijkheid over bovengenoemde zaken en verzoekt tot het instellen van een onderzoekscommissie Noord-Zuidlijn, waarbij het mogelijk moet zijn personen onder ede te horen en (geheime) documenten in te zien. Vragen die hierbij aan de orde kunnen komen, zijn onder andere: Was inderdaad al duidelijk dat het budget zou worden overschreden? Hoe degelijk is het gepresenteerde overzicht van risico’s en de mogelijke kosten daarvan? Hoe reëel zijn de voorgestelde besparingen van 10 miljoen euro? Is inderdaad te verwachten dat dit de laatste grote toevoeging wordt aan het budget voor de Noord-Zuidlijn?
 
Op grond van het vorenstaande verzoeken wij u, het volgende besluit te nemen:
 



De Gemeenteraad van Amsterdam,
 
Gezien de voordracht van het raadslid mevr. Meijer c.s. van 27 mei 2004,
 



Besluit:
 
tot het instellen van een onderzoekscommissie Noord-Zuidlijn om helderheid te verkrijgen over de vraag, of inderdaad al vóór het nemen van het aanlegbesluit bekend was dat het budget niet toereikend zou zijn en welke personen daarvan op de hoogte waren, de degelijkheid van het overzicht van risico’s en de kosten daarvan, het realiteitsgehalte van de voorgestelde besparingen en de verwachting dat dit de laatste grote dotatie aan het budget voor de Noord-Zuidlijn is.
 
De leden van de Gemeenteraad,
 
M.P. Meijer
R. Alberts
W.G.H. Paquay
J.L. Bakker


Verschenen 9 juni 2004.