Gemeenteblad
 
 
afd. 1

nr. 203
     
  Actualiteit van het raadslid mevr. Meijer inzake de instelling van een onderzoekscommissie Noord-Zuidlijn.
       
Amsterdam, 1 april 2004.

Aan de Gemeenteraad
 
Uiteraard i s een ieder op de hoogte van de uitspraken, gedaan door ex-wethouder Dales en scheidend fractievoorzitter Halbertsma van de PvdA, over verwachte kostenoverschrijdingen van de aanleg van de Noord-Zuidlijn.
De heer Halbertsma ging hierin het meest ver door op te merken dat bij het aanlegbesluit al bekend was dat het project niet kon worden uitgevoerd voor het daartoe vastgestelde bedrag. Toch kon het College van Burgemeester en Wethouders zeggen dat het budget toereikend zou zijn. Door deze toezegging van het College kon ook de VVD-fractie instemmen met het voorstel.
 
Bovengenoemde berichten doen vermoeden dat bij zowel het College als bij sommige partijen bekend was dat het budget niet toereikend zou zijn. Dit kan betekenen dat deze kennis bewust niet verder is verspreid om daarmee de besluitvorming te beïnvloeden. De SP-fractie wil duidelijkheid over deze kwestie en verzoekt tot het instellen van een onderzoekscommissie Noord-Zuidlijn, waarbij het mogelijk moet zijn personen onder ede te horen en (geheime) documenten in te zien. Vragen die hierbij aan de orde kunnen komen, zijn onder andere: was inderdaad al duidelijk dat het budget zou worden overschreden? Wie was daarvan op de hoogte? Waarom is deze informatie niet aan de voltallige Raad kenbaar gemaakt? Wie is verantwoordelijk geweest voor het achterhouden van deze informatie en wat was daarvan de reden?
Ik verzoek u vriendelijk deze kwestie als actualiteit te bespreken in uw vergadering op 7 april 2004 en daarbij het volgende besluit te nemen:
 

De Gemeenteraad van Amsterdam,
 
Gehoord de discussie over de actualiteit van het raadslid mevr. Meijer inzake de Noord-Zuidlijn,
 
Besluit:
 
tot het instellen van een onderzoekscommissie Noord-Zuidlijn om onder andere helderheid te verkrijgen over de vraag of inderdaad al vóór het nemen van het aanlegbesluit bekend was dat het budget niet toereikend zou zijn en welke personen daarvan op de hoogte waren.
 
De leden van de Gemeenteraad,
 
M.P. Meijer
R. Alberts
W.G.H. Paquay
J.L. Bakker
 
 
Verrschenen 2004.