Gemeenteblad
 
afd. 1
nr. 262
  raadsvoordracht   
  Huisvesting informatiecentrum Noord-Zuidlijn.
Amsterdam, 5 juni 2003.

Aan de Gemeenteraad

 
Op grond van het hiernavolgende stellen wij u voor, het volgende besluit te nemen:


De Gemeenteraad van Amsterdam,
 
Gezien de voordracht van Burgemeester en Wethouders van 5 juni 2003,
 
Besluit:
 
ten behoeve van de huisvesting van het gecombineerde informatiecentrum Noord-Zuidlijn en de coördinatie van het Stationseiland in het voormalig pakketpostgebouw Stationsplein 5 te Amsterdam een krediet van €1.547.650 te verlenen.
 
Burgemeester en Wethouders van Amsterdam,  
E. Gerritsen M.J. Cohen
 
secretaris burgemeester

 

Toelichting (bestuurlijke context).
 
Bij het nemen van het definitieve besluit over de voortgang van de bouw van de Noord-Zuidlijn is door uw Vergadering op 7 oktober 2002 de uitdrukkelijke wens uitgesproken dat er zo spoedig mogelijk, ter informatie van de bevolking, een informatiecentrum Noord-Zuidlijn dient te worden geopend.
Na vaststelling van het feit dat de locatie van het informatiecentrum zo dicht mogelijk bij het Centraal Station en het Noord-Zuidlijntracé moest zijn gelegen, is met de NV Nederlandse Spoorwegen overeenstemming bereikt over het gebruik van een deel van het voormalig pakketpostgebouw voor de periode van 1 april 2003 tot en met 31 december 2011.
 
Financiële toelichting.
 
  Totale lasten (= bruto) Financiële dekking Bron
Investering: ja 1.547.650,00
   
Zie opmerking
       
Afschrijvingstermijn: 9 jaar    
Structurele lasten:
   
   
 
Waarvan     Zie opmerking
Kapitaallasten (eerste jaar) € 233.867    
       

Opmerkingen bij de financiële toelichting.
 
De totale huisvestingslasten zullen over de gehele gebruikstermijn van negen jaar € 3.257.180 bedragen, zijnde € 1.54.650, waarvoor thans een krediet wordt aangevraagd en een bedrag van € 1.400.000 ten behoeve van de gebouwbeheerskosten. Op basis van de jaarlijkse kapitaallasten, samenhangende met de investering gedurende de periode van negen jaar (in totaal € 1.857.180), zal bij gebruik van 1800 m² de gemiddelde huurprijs van € 195 per m² in rekening worden gebracht naar de gebruikers.
Dekking van deze huisvestingslasten geschiedt uit de reeds beschikbaar gestelde projectgelden van de projecten Noord-Zuidlijn en Coördinatie Stationseiland. Er is dus sprake van een rendabel krediet.
Gezien de door uw Vergadering gewenste, spoedige realisering van het informatiecentrum hebben wij op 6 mei 2003 de directeur van de dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (dIVV) gemachtigd, vooruitlopend op uw besluit, reeds uitgave te doen tot een bedrag van € 450.000, dit in verband met de spoedige start van de bouwkundige voorbereidingen.
 
Aan deze voordracht ligt de volgende overweging ten grondslag.
Daar het project Noord-Zuidlijn sterk verweven is met de projecten Coördinatie Stationseiland en IJsei is he t combineren van informatieverstrekking over deze projecten vanuit één locatie sterk aan te bevelen.
Na het verkijgen van het krediet zal de benodigde ruimte worden verbouwd en ingericht ten behoeve van het informatiecentrum Noord-Zuidlijn en de coördinatie van het Stationseiland, het informatiepunt Centrum van de Noord-Zuidlijn, de kantoorruimte voor de coördinatie van het Stationseiland, het gezamenlijk vergadercentrum, de toezichthouders van het Stationseiland en de Metropolitie.


 
Bij deze raadsvoordracht liggen de volgende stukken voor u ter inzage:
· twee overzichtstekeningen.
 
De Commissie voor Verkeer, Vervoer en Infrastructuur, Zeehaven en Luchthaven en Informatie- en communicatietechnologie heeft op 28 mei 2003 met deze voordracht ingestemd.
 
Verschenen 11 juni 2003.